Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill se snabbare narkotikaklassning

8 mars 2018
Regeringen beslutar idag att ge Folkhälsomyndigheten resurser för att öka bevakningen och utredningen nya psykoaktiva substanser. Polisen föreslås få möjlighet att göra anonyma inköp.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss lagändringar för att effektivisera och förkorta klassificeringsprocessen för nätdroger.

– Vi kan aldrig acceptera att unga människor dör till följd av droger som de enkelt kan få tag i på nätet. Det är inte värdigt Sverige. Nu lägger vi fram flera förslag för att snabba upp och effektivisera klassningsprocessen för nätdroger, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår att Polismyndigheten får göra anonyma inköp av nya psykoaktiva substanser.

Tiden det tar för myndigheterna att få tillgång till substanserna är av stor betydelse för hur länge substanserna kan säljas lagligt, och anonyma inköp kan därmed bidra till snabbare klassificering, resonerar man.

Dessutom föreslås att Folkhälsomyndigheten ska ges utökade resurser för arbetet med klassificering av nya psykoaktiva substanser.

Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...