Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Två farmaceuter får pris

10 oktober 2018
En förhindrade att ett egenvårdsläkemedel användes på fel sätt. Den andra upptäckte att kundens smärta orsakades av en interaktion mellan två läkemedel. Nu belönas de för sina insatser.

Det är priser för ”bästa kundinsats” som delas ut av Apotekarsocieteten under Apoteksforum som pågår i dagarna på Kistamässan i Stockholm.

De två priserna gäller rådgivning och engagemang vid en receptexpedition respektive inom egenvård.

Sanja Pudar Crnalic, som arbetar på Kronans apotek Dragonen i Umeå, belönas för att ha upptäckt att en kund med en insulinpump använde ett egenvårdsläkemedel på fel sätt. Hon avrådde patienten från det och hänvisade vidare till den behandlande läkaren.

Agerandet visar ”på värdet av farmaceutisk kompetens i egenvården samt god förmåga att bedöma konsekvenser för en patient”, skriver Apotekarsocieteten i sin motivering.

Den andra pristagaren är Sandra Yilmas vid Kronans apotek i Bromma blocks i Stockholm. Hon upptäckte att en kunds smärta orsakades av en interaktion mellan två läkemedel och uppmanade kunden att kontakta sin läkare.

Ett handlande som enligt motiveringen visar ”värdet av att farmaceuten bedömer interaktionsrisker och använder elektroniskt expertstöd i detta arbete. Insatsen visar även på värdet av samverkan mellan farmaceut och förskrivare för att hantera en komplex behandling.”

De två vinnarna har valts ut av styrelsen för Sektionen för öppenvårdsfarmaci inom Apotekarsocieteten bland 60 nominerade. Priset består av 10 000 kronor.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.