Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kvinnor i FIP-toppen

30 maj 2018
Från fredag denna vecka har den internationella farmacifederationen FIP för första gången kvinnor på de två tunga posterna vd och president.

Som vi skrivit tidigare valde FIP:s franske vd Luc Besancon att avgå i fjol efter fyra år på posten. Tidigare i år rekryterade FIP:s byrå därför en ny vd för organisationen: Catherine Duggan. Hon tillträder sin nya roll i FIP på fredag, den 1 juni.

Duggan är disputerad apotekare från Storbritannien och kommer närmast från rollen som direktör för professionsutveckling på RPS, Royal Pharmaceutical Society of Great Britain.

– För att främja farmacin globalt kommer vi att fortsätta att arbeta i etablerade partnerskap med WHO och skapa nya samarbeten på den globala nivån till nytta för professionen och allmänheten, säger hon i ett pressmeddelande från FIP.

Trots att farmaceutyrket är kvinnodominerat globalt är detta första gången som både president- och vd-posterna i FIP innehas av kvinnor (om man undantar den period som portugisiskan Ema Paulino agerat som interim-vd och chef för FIP-kansliet i Haag efter Besancons avgång).

Den spanska apotekaren Carmen Pena är organisationens president, åtminstone fram till september i år. Hon valdes på kongressen 2014 i en omröstning där svenske Thony Björk kom på andra plats. På kongressen i Glasgow senare i år väljer FIP åter president.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.