Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmfak-forskare och barnonkologiavdelning belönas

6 december 2017
Farmacie doktor Oskar Karlsson, som forskar om exponering för miljöföroreningar och läkemedel under neonatalperioden, får Uppsala universitets Oscarspris. Barnonkologen på Karolinska får priset Guldpillret för förbättrad behandling av barn med blodcancer.

Oscarspriset tilldelas varje år yngre forskare vid Uppsala universitet. I år går det till farmacie doktor Oskar Karlsson, biträdande universitetslektor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

Han forskar bland annat om exponering för miljöföroreningar och läkemedel under neonatalperioden. Han disputerade 2011 på en avhandling om ett neurotoxin där han kunde visa att neonatal exponering kan ge neurodegenerativa förändringar i den vuxna hjärnan.

Igår berättade Dagens Medicin att Barnonkologen på Karolinska universitetssjukhuset får tidningens pris Guldpillret för att ha tagit fram en teknisk lösning som kan förbättra underhållsbehandlingen för barn med blodcancer.

Lösningen möjliggör för familjer med barn som har akut lymfatisk leukemi att själva styra stora delar av vården med hjälp av den nationella e-tjänsten PEP, patientens egen provhantering.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...