Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceutkompisar prisas

7 november 2017
Farmaceutkompisarna Boel Öhrner och Mohammed Tarchehani i Västerås får årets Nippestipendium av Farmaceuter utan Gränser. Apotekarsocietetens omstöpta pris Bästa patientinformation gick till läkemedelsbolagen Pfizer och BMS.

I samband med svenska Farmaceuter utan Gränsers (FuG) årsmöte på Läkemedelskongressen i Stockholm idag delades årets Nippestipendium ut till Boel Öhrner och Mohammed Tarchehani från Västerås.

De får stipendiet för “sina individuella och gemensamma engagemang för att förenkla för nyanlända farmaceuter i Sverige”.

Boel har varit aktiv volontär inom FuG och föreningens projekt Farmaceutkompis. Mohammed är ansvarig för farmaceuterna inom föreningen Framtida Vårdpersonal och är även han aktiv i Farmaceutkompis.

– Deras lokala arbete i Farmaceutkompis Västerås har varit en inspiration för andra regioners farmaceutkompisar. I Västerås arrangerade de nätverkande aktiviteter för farmaceuter som ledde till att media uppmärksammade såväl Boel och Mohammed som farmaceut-kompisar, men också de utmaningar och möjligheter som nyanlända farmaceuter i Sverige ställs inför. Boel och Mohammed personifierar hur vi alla, etablerade och nyanlända farmaceuter tillsammans, kan göra skillnad, säger Lars Rönnbäck, styrelseordförande i svenska Farmaceuter utan Gränser.

Vid Läkemedelskongressen delades också priset Bästa patientinformation ut för första gången – en omarbetad variant av det tidigare priset Bästa bipacksedel.

Priset gick till läkemedelsbolagen BMS och Pfizer för deras gemensamma patientstödsprogram för personer som får det blodförtunnande läkemedlet apixaban (Eliquis). Läs mer om patientstödet i Läkemedelsvärldens artikel här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Farmaceutkompisar prisas

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    Grattis Boel, som jag känner sedan länge. Nippe eller Nils-Olof Strandqvist kände jag också. På 80-talet när han var chef för sjukhusapoteket i Skövde tillverkade de på apoteket en metadon mixtur och en morfin mixtur. Metadon mixturen kallades Nippedol och morfin mixturen Jeppedol (efter apotekaren Jeppson, som också jobbade där). Nippe var väldigt trevlig och glad.

    Jag kände någon som åkte skidor mellan fjällstugor på våren. På ett ställe hade stugvärdinnan varit helt till sig och pratat hela tiden förtjust att snart kommer apotekarna. Det visade sig vara Nippe med sina apotekarkompisar som kom skidande.

    Jag känner också Nippes första fru, som var apotekare också. Det originella med henne var att hon var renägare, men inte same som jag fattade. De hade en son och en dotter. Sonen gick på Chalmers och var ordförande i studentkåren och hamnade i hetluften, när en student söp ihjäl sig å en fest. Sonen skötte media mycket väl vid denna kris. Nippe hade också passat mycket bra som talk show värd.