Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

EMA blir del av
amerikanska FDA

1 april 2017
Nu är det avgjort: EU:s ministerråd har beslutat att det europeiska läkemedelsverket EMA ska flytta till USA och slås samman med FDA. Apotekare Barbro Bildt, svensk läkemedelssäkerhetsrådgivare bosatt i USA, kommenterar.

– Avgörande för beslutet var den aktuella rapporten från konsultbolaget NDA som pekar på att en sammanslagning av FDA och EMA skulle ge många synergier. Dessutom bedömdes inget av kandidatländerna inom EU hålla måttet, säger Tarantello Pesce D’Aprile, presstalesperson för EU:s ministerråd.

Barbro Bildt, svensk apotekare som är bosatt i USA och kallar sig för läkemedelssäkerhetsrådgivare, har kommenterat frågan i amerikanska Fox News.

– Globalt sett finns många fördelar med den här förändringen. Donald Trump vill att läkemedel ska godkännas mycket snabbare, och nu kan vi i Europa också dra fördel av detta. Sammanslagningen kan också motverka den osämja som uppstått mellan många EU-länder och USA sedan Donald Trump blev president. Att beslutet kunde fattas redan idag, den 1 april, var en framgång för den transatlantiska diplomatin, säger Barbro Bildt till den amerikanska mediejätten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera