Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill testa kliniska prövningar online

10 oktober 2019
Sverige kan bli först i Europa med att testa digitala kliniska prövningar. Läkemedelsverket ska nu ta reda på vad som krävs för att använda det nya tillvägagångssättet.

Läkemedelsverket ska nu se över möjligheten att genomföra så kallade virtuella kliniska prövningar i stället för att prövningarna görs på sjukhus.

Det kan gå till så att patienten träffar en läkare via nätet och lämnar patientdata via digitala samtycken. Sedan får patienten det nya läkemedlet hen ska pröva hemskickat, eller pröva en ny behandlingsmetod hemifrån.

Myndigheten tittar nu på vilka befintliga digitala verktyg som finns och hur de kan effektiviseras för att man skulle kunna pröva att göra vissa kliniska prövningar digitalt.

Ett argument för virtuella kliniska prövningar är att allt fler läkemedelsprövningar görs på små patientgrupper med speciella diagnoser. Det kan vara svårt att få dessa patienter att delta i en studie i en annan del av landet.

Nästan 70 procent av alla potentiella patienter i studier kan inte vara med i kliniska prövningar av geografiska skäl, enligt Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef på Läkemedelsverket och ansvarig för projektet.

– Det är en fråga om jämlika villkor, säger hon i ett uttalande.

Projektet finansieras med drygt 1, 5 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Översynen leds av Läkemedelsverket i samarbete med företag, forskare, vårdsektor och apotek. Resultatet av undersökningen ska vara klar om två år.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera