Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill se studien
om paracetamol

30 april 2015
GSK efterlyser Läkemedelsverkets studie som ligger bakom beslutet att stoppa bolagets paracetamoltabletter i allmän handel. Men bolaget och alla andra får vänta på den vetenskapliga publiceringen.

Svensk Farmaci bad GSK, som marknadsför flera paracetamolprodukter, kommentera gårdagens besked från Läkemedelsverket om paracetamoltabletter i allmän handel.

GSK svarar att man inte anser sig fått chansen att fullständigt ”bedöma och värdera grunden för Läkemedelsverkets slutsatser och beslut”, eftersom företaget trots en begäran inte fått tillgång till alla studiedata i LV:s studie.

Rolf Gedeborg är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– De delar av resultaten som ligger till grund för beslutet är redovisade i ett vetenskapligt underlag som är offentligt och som GSK fått ta del av. De har fått allt som vi kan lämna ut, säger han.

Men finns det ingen chans att ta del av studien i sin helhet idag?

– Nej, GSK och andra får invänta den vetenskapliga publiceringen. Vi har skickat in manus för vetenskaplig publikation i en tidskrift. Det är svårt att säga när publiceringen kommer att ske.

GSK lyfter också fram att det totala antalet sålda receptfria paracetamoltabletter har minskat sedan avregleringen. ”Mellan 2008 och 2014 minskade receptfria försäljningen av tabletter med mer än fem miljoner tabletter sålda i såväl apotek som dagligvaruhandel”, skriver bolaget.

”Det minskade antalet tabletter som säljs behöver bedömas av Läkemedelsverket i samband med antagandet att tillgången på massmarknaden har bidragit till mer paracetamolförgiftning”, fortsätter man.

GSK påpekar också att ökningen av sjukhusfall mellan 2009 och 2012 liknar en motsvarande ökning mellan 2000 och 2005, innan paracetamol fanns inom dagligvaruhandeln.

Den ökningen följdes av en minskning mellan 2006 och 2008, vilket tyder på att tidsserien kan ha en cyklisk komponent, resonerar GSK.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

4 svar till Vill se studien
om paracetamol

 1. Exilapotekare skriver:

  Antalet förpackningar av receptfria top-3 läkemedel (Alvedon, Panodil, Ipren och Treo) har ökat med 30% (eller ca 5 miljoner förp.) mellan 2009-2013, och mer än varannan förpackning säljs utanför apotek. Visst förekommer mindre förpackningar idag, men faktum kvarstår – för en tonåring på 50 kg förväntas en normalf¨örpackning ibuprofen 400 mg inte ge mer än lindriga förgiftningssymtom, vilka inte ens nödvändigtvis kräver behandling, medan innehållet i en normalförpackning paracetamol 500 mg leder till en dos som kräver iv-behandling för att utesluta risken för och konsekvenser av leversvikt.

 2. Nils skriver:

  Läkemedelsverket vill väl bara påvisa att man gör något.
  Hela agerandet och debatten stinker.

 3. Amadou skriver:

  Amadou

 4. Amadou skriver:

  Som man ropar får man svar. Hoppas tidskriftens referees vet om Lvs intentioner med den sk studie som i princip saknar vetenskaplig power.


Annonsera och prenumerera