Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vill flytta
EMA till Sverige

25 februari 2016
EU:s läkemedelsmyndighet EMA borde flytta till Sverige om Storbritannien lämnar EU, anser Lif:s vd Anders Blanck.

Blanck framför idén i ett inlägg på LIF:s nyhetssajt Life-time.se idag.

”Om folkomröstningen i Storbritannien leder till ett nej till EU bör regeringen omedelbart sätta igång ett intensivt lobbyarbete för att Sverige ska bli nytt värdland för EMA”, skriver han.

”Mitt råd är att redan nu börja planera för hur ett sådant påverkansarbete kan läggas upp. Vi inom läkemedelsbranschen skulle med glädje hjälpa till med full kraft. Det kan visa sig vara väl investerade ansträngningar – ett EMA i Sverige skulle ge hela Life Science-området en rejäl skjuts framåt”, fortsätter han.

Läkemedelsverkets starka position i EU:s läkemedelsarbete, Karolinska institutets ställning, Astra Zenecas investeringar i produktion i Södertälje och satsningar som SciLifeLab och Nya Karolinska talar för en EMA-placering i Sverige vid en ”Brexit”, argumenterar Anders Blanck. Regeringen har också pekat ut Life Science som ett av Sveriges viktigaste strategiska områden, framhåller han.

EMA har idag omkring 600 anställda i London och ett expertnätverk med över 4 500 läkare och forskare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera