Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Vi riskerar ett tapp i kvalitet”

10 mars 2017
Den lokala akademikerföreningen är starkt kritisk mot Astra Zenecas beslut att flytta delar av utvecklingsavdelningen Global Medicines Development i Mölndal till Polen för att spara pengar. UPPDATERAD 15:21

Som vi skrev i förmiddags flyttar Astra Zeneca delar av utvecklingsavdelningen Global Medicines Development från Mölndal till Warszawa och Bangalore. 140 anställda berörs och 40 nya tjänster skapas i Mölndal.

Svensk Farmaci ringde upp Hans Greberg, ordförande för akademikerföreningen på Astra Zeneca i Mölndal, med anledning av förändringen.

– Just nu råder stor besvikelse på hela siten. Vi är tveksamma till att det här är en särskilt bra idé. Dels förstås eftersom individer påverkas negativt, personer som i många fall har lång och gedigen erfarenhet. Men vi ser också risker när det gäller företagets leverans. Vi riskerar att få ett tapp i kvalitet. Det här handlar om en avdelning som levererat väl under många år, säger han.

Hans Greberg tror att nettosiffran på antalet tjänster som försvinner blir större än 100, som företaget angivit.

– Det är osäkert om de personer som berörs på den aktuella avdelningen har kompetenser som kan matchas mot de nya tjänsterna. Vår bild är att det kan bli mellan 100 och 140 övertaliga, säger Hans Greberg.

Sveriges Farmaceuter är det tredje största akademikerförbundet på Astra Zeneca. På den aktuella enheten finns många sjuksköterskor, men också personer med farmaceutisk utbildning.

Vilka chanser har de som blir övertaliga att hitta nya jobb i regionen?

– Det handlar om välutbildade och kompetenta personer, men inom “pharma” finns inte så många alternativ i Västsverige. Astra Zeneca är väldigt dominerande. Health care-bolag som Mölnlycke har dock tidigare anställt personer med bakgrund från Astra Zeneca, säger Hans Greberg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera