Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Varning för tapp
i kvalitet på verket

17 september 2013
Läkemedelsverket är på väg att tappa förmågan att delta med hög vetenskaplig kvalitet i det regulatoriska arbetet. Ledningsgruppen består av personer helt utan egen erfarenhet av myndighetens kärnverksamhet och har aldrig visat något intresse för att lära känna den, skriver Mikael Andersson, senior expert och preklinisk utredare på verket.

Mikael Andersson, senior expert och preklinisk utredare på Läkemedelsverket, levererade idag en svidande vidräkning med Läkemedelsverkets styrning i ett långt inlägg på verkets internwebb.

Enligt honom präglas verket av ständiga omorganisationer, ”där verksamhetens konkreta behov och framgångsfaktorer aldrig beaktas”.

Ledningsgruppen saknar helt personer med egen erfarenhet av myndighetens arbetsuppgifter och har aldrig visat intresse för att lära känna dem, menar han.

Personalstyrkan har ökat kraftigt, men inga nya resurser har gått till den regulatoriska kärnverksamheten i form av arbete med godkännande och säkerhetsuppföljning, skriver Mikael Andersson.

Verket har också, enligt Andersson, ”fattat beslut om EU-arbetet, där det förefaller som endast ekonomiska aspekter har beaktats, och där andemeningen känns vara: fortsätt att gör så mycket som möjligt med så liten arbetsinsats som möjligt för att maximera inkomster till andra områden”.

Svensk Farmaci har publicerat Mikael Anderssons inlägg som ett blogginlägg, för att gynna en öppen debatt om situationen på Läkemedelsverket.

Vi har även kontaktat Läkemedelsverkets ledning för ett bemötande av kritiken.

Fotnot: En kommentarsfunktion finns i anslutning till Mikael Anderssons blogginlägg. Kommentarsfunktionen här nedan är stängd så att vi slipper få två separata trådar. /Red

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.