Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Värmland bryter med Apoex

16 november 2017
Landstinget i Värmland har sagt upp avtalet med Apoex som skött läkemedelsförsörjningen sedan mars i år. Bolaget har ”inte haft den kapacitet som krävs för att klara uppdraget”, menar landstinget.

Landstinget meddelade nyligen beslutet på sin hemsida, där man skriver så här:

”Leverantören bryter mot avtalet på flera punkter och har fått möjlighet att åtgärda detta. Trots den senaste tidens förbättringar kvarstår fortfarande för stora brister för att landstinget ska anse att det fungerar tillfredsställande för verksamheten. Landstinget uppfattar att leverantören inte har haft den kapacitet som krävs för att klara uppdraget och leva upp till kravställd nivå. Uppsägningen gäller från den 18 oktober”.

Enligt vad Svensk Farmaci erfar är detta första gången som ett avtal om läkemedelsförsörjning mellan ett landsting och en privat aktör bryts på detta sätt.

Enligt en artikel i Nya Wermlandstidningen (NWT) fanns ett missnöje från landstingets sida med hur leveranserna sköttes redan från start.

– Vi hade överseende i början men det har inte blivit bättre, säger landstingets läkemedelschef Susanne Carlsson till NWT.

Problemen ska bland annat ha gällt sortimentshanteringen, och vid ett tillfälle uteblev en hel pall.

– Det har inte fått någon större påverkan på patienter. De har gjort förbättringar men inte tillräckligt, säger Susanne Carlsson till NWT.

Apoex har skyldighet att fortsätta leverera i sex månader efter uppsägningen. Parallellt görs en ny upphandling.

Svensk Farmaci har sökt företrädare för Apoex för kommentarer kring turerna i Värmland. Vi återkommer när vi fått svar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...