Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vaccin från Sanofi/GSK har för låg effekt hos äldre – försenas

11 december 2020
Vaccinkandidaten från Sanofi/GSK kommer tidigast under sista kvartalet 2021, meddelade de båda företagen på fredagen.

Vaccinkandidaten ifrån Sanofi/GSK kommer inte att finnas med bland de vaccin som kommer att användas stort under 2021. Det står klart efter att företagen bakom vaccinet på fredagen meddelade att studierna visar att vaccinet ger ett lågt immunsvar hos personer över 50 år, sannolikt beroende på en för låg koncentration av antigenet.

Tidiga studieresultat visar att yngre personer, mellan 18 och 49 år får ett immunsvar i nivå med det som kan uppmätas hos personer som tillfrisknat efter en covid-19-infektion, medan äldre personer inte svarar lika bra.

Företagen säger att de är besvikna över resultatet och att detta kommer att försena deras planer. De räknar nu med att kunna komma ut på marknaden tidigast under sista kvartalet 2021. Nu måste de börja om med nya studier med en ny antigenkoncetration.

– Resultaten var inte vad hade hoppats på. Vår målsättning är nu att arbeta tätt med vår partner Sanofi för att utveckla detta vaccin, men den förbättrad antigenformulering, för att det ska kunna bidra på ett meningsfullt sätt i kampen mot covid-19, säger Roger Connor, global chef för GSK:s vaccinverksamhet till Financial Times.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera