Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Storsäljare mot högt kolesterol når apoteken

13 april 2011
Den första fasta kombinationen av två blodfettsänkare finns nu på de svenska apoteken. Inegy hämmar både syntesen och absorptionen av kolesterol. I USA har läkemedlet varit en storsäljare i många år.

Läkemedlet innehåller två av MSD:s storsäljare – statinen simvastatin och kolesterolabsorptionshämmaren ezetimib.

Preparatet är avsett för patienter som inte fått tillräcklig effekt med enbart statinbehandling.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutade i februari att läkemedlet ska ingå i förmånssystemet för patienter som inte nått behandlingsmålen med enbart simvastatin.

Nu finns läkemedlet tillgängligt på apoteken, enligt MSD.

I USA har kombinationen funnits sedan 2004 under namnet Vytorin. Läkemedlet har marknadsförts intensivt direkt mot konsumenter, något som till skillnad från i Sverige är tillåtet i USA.

Den omdebatterade ENHANCE-studien 2008 blev ett bakslag för MSD.

Huvudresultaten visade inte att kombinationen ezetimib och simvastatin ger en bättre effekt, mätt som artärväggstjocklek, än simvastatin på egen hand.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.