Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Två nya
uppdrag till Apoex

3 juni 2015
Apoex har vunnit två läkemedelsupphandlingar: Jordbruksverkets uppdrag att leverera läkemedel till Distriktsveterinärerna och Kronobergs läns landstings läkemedelsförsörjning. Det senare beslutet kan dock komma att överklagas.

Jordbruksverket gjorde i fjol en upphandling av läkemedel till statliga Distriktsveterinärerna. Uppdraget omfattar läkemedel för cirka 43 miljoner kronor per år.

Apoex vann tilldelningen i höstas men Kronans Apotek, som också lagt ett anbud, överklagade till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Kronan yrkade bland annat på att Apoex angett en ”absurt hög ersättning” för transporter i sitt anbud, vilket inte uppfyllde kraven i förfrågningsunderlaget. Med hög ersättning för transporter skulle Apoex kunna ”ta igen” sina lågt offererade produktpriser, ansåg Kronan.

Ansökan om överprövning avslogs dock och Apoex har nu tecknat avtal och påbörjat uppdraget.

– Vi har nu börjat leverera läkemedel till Distriktsveterinärerna, säger Jens Berlips, vd på Apoex, till Svensk Farmaci.

I måndags blev det klart att Apoex även fått Region Kronobergs tilldelningsbeslut av läkemedelsförsörjning med start kring årsskiftet. Det handlar om en förnyad upphandling efter att landstinget valt att avbryta och ta om den upphandling där Kronans Apotek först vann uppdraget.

– Upphandlingen togs om på grund av krav som behandlade anbudsgivarna olika, säger Jens Berlips.

Uppdraget sköts idag av Apotek Hjärtat (dåvarande Vårdapoteket vann den ursprungliga upphandlingen). Nu tickar den sedvanliga tiodagarsperioden då överklaganden kan skickas in.

Det nya uppdraget i Kronoberg är mindre omfattande än det ursprungliga som gick till Vårdapoteket. Som vi skrev förra veckan har landstinget valt att ta hem tillverkningen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.