Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Trump letar
efter en quick fix”

13 januari 2017
Donald Trump tycker att läkemedelsindustrin ”kommer undan med mord” och vill införa nya typer av budgivningsprocesser i USA. Branschprofilen Magnus Ljungquist kommenterar den tillträdande USA-presidentens utspel som skakat om läkemedelssektorn.

Den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump vill se större priskonkurrens på den amerikanska läkemedelsmarknaden, där priserna generellt är högre än i de flesta andra länder.

Hans uttalanden i onsdags skapade en hel del turbulens på börserna. Bland annat föll Astra Zeneca brant på Stockholmsbörsen.

– Vi måste få vår läkemedelsindustri tillbaka. Vår läkemedelsindustri har varit katastrofal, de lämnar oss till vänster och höger. De tillhandahåller våra mediciner, men de tillverkar dem till stor del inte här”, sade Donald Trump enligt SvD Näringsliv.

– Vi ska skapa nya budgivningsprocedurer för läkemedelsindustrin, för de kommer undan med mord. Vi är världens största konsumenter av läkemedel, men trots det har vi ingen ordentlig budgivning. Vi kommer börja göra det, och spara miljarder dollar över tid.

Magnus Ljungquist är ansvarig för patientrelationer på AbbVie i Sverige.

Han lämnade nyligen Sveriges Farmaceuters industrisektions styrelse där han varit aktiv i många år, och gör följande reflektion som privatperson.

– Sjukvårdens andel av BNP är hög i USA jämfört med andra länder. Det är i grunden svårt att ändra på, men en av de åtgärder som låter sig göras relativt enkelt är att sätta press på läkemedelsföretagen. Jämfört med andra strukturer i sjukvårdssystemet kan läkemedelspriserna ses som en ”quick fix”, säger han.

– Utspelet har inslag av populism men man ska komma ihåg att även Hillary Clinton hade för avsikt att se över läkemedelspriserna, det finns ett förändringstryck på systemet i USA oavsett vem som är president. Vi har haft liknande diskussioner om prispress i Sverige när läkemedelspriserna ökade snabbt under några år, säger Magnus Ljungquist.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

4 svar till “Trump letar
efter en quick fix”