Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Tror på fortsatt analys av farmaceutsortiment

6 april 2018
Apoteksföreningen ser frågan om ett farmaceutsortiment som levande, trots Läkemedelsverkets tydliga ställningstagande. Annika Svedberg, farmacichef på Hjärtat, tror att sortimentet skulle öppna för fler så kallade switchar och därmed avlasta vården.

Som vi skrev igår ser Läkemedelsverket inget behov av ett så kallat farmaceutsortiment på apoteken, enligt en ny rapport.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, ser dock inte kartläggningen som en dödsstöt för idén om ett farmaceutsortiment trots det tydliga ställningstagandet.

– Jag ser inte det här som en slutpunkt för diskussionen, snarare som ett startskott för en fortsatt analys, säger han.

Varför är ett farmaceutsortiment viktigt?

– Läkemedel kan röra sig åt olika håll på skalan mellan sjukhuspreparat och ”bensinmacksläkemedel”, utifrån faktorer som ny kunskap, erfarenheter av användningen eller nya beredningsformer. Ett farmaceutsortiment skulle ge oss fler verktyg på vägen mot en bättre läkemedelsanvändning.

– Steget som en switch från receptbelagt till receptfritt innebär, vilket även kan innebära att läkemedel hamnar i allmän handel, kan upplevas som stort och ett farmaceutsortiment skulle kunna minska det steget, säger Johan Wallér.

Annika Svedberg, farmacichef på Apotek Hjärtat, tror att ett farmaceutsortiment skulle kunna bana väg för fler ”switchar” vilket i sin tur skulle kunna ge positiva effekter i vården.

– Ett sortiment som endast får säljas över disk, efter konsultation och rådgivning från farmaceut, borde kunna öppna för switchar av fler läkemedel som idag endast säljs på recept i Sverige. Vi vet att sjukvården är hårt belastad idag och ju fler okomplicerade åkommor som istället kan hanteras på apotek, desto bättre. Enligt en studie i USA sparar sjukvårdssystemet 6-7 dollar för varje dollar som spenderas på OTC, säger hon.

– Dessutom ökar det tillgängligheten, vilket de flesta patienter upplever som positivt, säger Annika Svedberg.

Svensk Farmaci har även sökt läkemedelsindustrins branschorgan Lif för en kommentar till Läkemedelsverkets kartläggning.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...