Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Testmiljöer bra för svensk life science”

Testbädden för biologiska läkemedel, som ska byggas upp kring GE Healthcare i Uppsala, är bra för både svensk life science och för farmaceuterna. "Alla satsningar på life science generellt i Sverige är bra. Det ger ringar på vattnet och är bra för våra medlemmar", säger Tuulikki Lindmark, ordförande i industrisektionen i Sveriges Farmaceuter. Och de första erfarenheterna från Astrazenecas BioVentureHub i Göteborg är positiva.

Det var i förra veckan som regeringen konkretiserade den tidigare aviserade satsningen inom ramen för samverkansprogrammet för life science, genom att avsätta 90 miljoner till en öppen innovationshub/testbädd i Uppsala. Verksamheten byggs upp i samarbete med GE Healthcare, och kommer ligga i anslutning till deras lokaler i Boländerna i Uppsala.

– Vi bidrar från regeringens sida med 90 miljoner kronor till att skapa en unik innovationsmiljö som hjälper till att överbygga steget från forskning till industriell produktion av biologiska läkemedel. För tio år sedan var ett av tio storsäljande läkemedel biologiska, idag är det åtta av tio, så det är ett spännande område som också bidar till nya möjligheter att behandla svåra diagnoser, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg då satsningen presenterades.

Tuulikki Lindmark menar att det är bra att satsa på industriforskning och inte bara på akademisk forskning.

– Det är viktigt med akademiska satsningar som SciLifeLab, men det måste kompletteras med den här sortens industrisatsning, annars riskerar det att bolagen inte kommer åt forskning. Så här får innovationerna kraft att ta sig vidare, och på sikt bra för våra medlemmar.

Och hon får medhåll från Magnus Ljungqvist, ersättare i förbundsstyrelsen:

– Det är klart att detta är positivt. Jag gillar tanken på ett konkret och jordnära intiativ som kanske kan hjälpa framför allt mindre och medelstora företag att komma vidare. Det är spännande med ett projekt som kan facilitera övergången från FoU till produktion.

En liknande, men ändå annorlunda, anläggning finns redan i Göteborg. Sedan 2014 driver Astrazeneca en BioVentureHub i sin anläggning i Göteborg.

– Den i Uppsala är mer kopplad till tillverkning, om jag förstått det rätt, vi är betydligt bredare i vår satsning. Jag tror att de har mycket att vinna på att tänka långsiktigt och att ha en affärsmodell som sträcker sig längre än det statliga stödet. Gå in i det med öppna ögon och arbeta pragmatiskt. Går experimentet fel, så är det bara att göra justeringar, säger Magnus Björsne som är vd för BioVentureHub i Göteborg.

Satsningen i Uppsala är helt rätt, tycker han.

– Det är rent ut sagt skitfräckt, vi behöver mer sådant i Sverige. Det borde ske inom Ericsson och många andra stora industrier, där det finns senior kompetens.

Bakgrunden till Astrazenecas satsning är ett identifierat behov av att ytterligare förbättra kvaliteten av det som kommer ut från biotechbolag. Magnus Björsne berättar att när ett bolag går från att vara ett litet forskande till ett större utvecklande bolag, ställs det helt andra krav på bolagen i form av kunskap kring tillverkning, regulatory, kliniska studier och marknadsföring.

– Vi ville hitta en modell där vi kunde erbjuda det lilla bolaget att få tillgång till humankapital och infrastruktur som finns inom Astrazeneca. Plus att vi hade lediga lokaler.

Så istället för att avdela ett hus och bara hyra ut lokalerna, valde Astrazeneca att ta in bolagen permanent inne på det egna området.

– De sitter inbäddade i vår miljö, fikar och äter lunch med oss, och har till och med passerkort med samma behörigheter som vi, säger Magnus Björsne.

Än så länge är det positiva tongångar kring samarbetet i Göteborg, enligt Magnus Björsne.

– Det är positivt, bolagen får tillgång till senior kompetens och tjänster som inte går att köpa från annat håll. Vi får tillgång till ett entreprenöriellt tänkande och nya spännande idéer som kanske kan bli något i framtiden.

Det mest spännande med den nya forskningsmiljön är kanske det han beskriver med ordet ”serendipity”, som skulle kunna beskrivas som en oavsiktlig upptäckt eller en positiv överraskning vid sökandet efter något annat. Att samlokalisera innovativa krafter på detta sätt ger helt unika förutsättningar för innovation.

– Och det hade vi inte alls räknat med, att vi kan testa ett företags substans på en helt annan indikation. Många små bolag, som är finansierade av riskkapitalister, har en strikt slimmad plan för vad de ska göra och kan inte göra så, säger Magnus Björsne.

Läs gärna Svensk Farmacis reportage från företaget Vicore i Astra Zenecas BioVentureHub i nummer 4/15.

Mest läst