Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Sverige ingår avtal om 4,5 miljoner vaccindoser

15 oktober 2020
Sverige kommer att gå med i det vaccinavtal som EU slöt med Janssen i förra veckan. Det meddelar regeringen idag.

Avtalet med Janssen som EU förhandlade fram i förra veckan innebär en möjlighet för medlemsländerna att köpa 200 miljoner doser av företagets vaccinkandidat JNJ-78436735 om och när det blivit godkänt av de europeiska myndigheterna. Av dessa doser får Sverige nu tillgång till cirka två procent, enligt regeringen, eller motsvarande 4,5 miljoner doser. EU-avtalet innehåller även möjligheten för medlemsländerna att köpa ytterligare 200 miljoner doser av vaccinet vid behov.

Janssens vaccin är precis som Astra Zeneca och universitet i Oxfords vaccin ett adenovirusvektorvaccin. Det är byggt på samma plattform som deras nyligen godkända ebolavaccin samt deras vaccinkandidater mot hiv och zika-virus.

EU:s avtal med Janssen är det tredje vaccinavtalet som slutits efter Astra Zeneca och Sanofi-Glaxo Smith Kline. Men Sverige har hittills dock valt att delta endast i avtalet med Astra Zeneca, men regeringen anger att förhandlingar pågår med andra vaccintillverkare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.