Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Sverige bör
ligga bra till vid hård Brexit”

3 oktober 2017
Om det blir en hård Brexit kan Astra Zeneca komma att flytta tillverkning och forskning från Storbritannien till ett annat EU-land. I ett sådant scenario borde Sverige ligga bra till, säger Tuulikki Lindmark, ordförande i Sveriges Farmaceuters industrisektion.

Det hypotetiska scenariot aktualiserades i en DN-intervju med Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson under gårdagen.

Astra Zeneca satsar för närvarande miljardbelopp på ett nytt huvudkontor och ett forskningscentrum i Cambridge. Investeringarna kommer enligt besked från vd Pascal Soriot att fullföljas trots Brexit, men bolaget avvaktar med ytterligare investeringar i Storbritannien med hänsyn till vilken typ av utträde som Storbritannien väljer, skriver DN.

En hypotetisk hård Brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU helt utan avtal med EU, gör enligt Leif Johansson att bolaget behöver överväga andra platser för en stor del av sin forskning och tillverkning.

– Om inte något händer som tar bort nuvarande osäkerhet kommer detta att bli ett riktigt stort och viktigt ärende för oss, säger han till DN.

– Att flytta tillverkning tar flera år. Sannolikheten att vi ska flytta in i EU är hög i sådana fall.

Tuulikki Lindmark, disputerad apotekare och ordförande i Sveriges Farmaceuters industrisektion, tycker att Sverige bör ligga bra till för omlokalisering i ett sådant läge.

– Det är en mycket hypotetisk situation, men vill det sig så illa med Brexit så bör Sverige vara ett bra alternativ för framtida investeringar. Här har företaget redan en stark bas när det gäller såväl forskning och utveckling som produktion, vilket man inte har i andra EU-länder, säger hon.

– Här finns också en god rekryteringsbas, tillgången till farmaceutisk kompetens i landet är god. Sverige ligger dessutom bra till i alla mätningar av innovationskraft inom life science, säger Tuulikki Lindmark.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera