Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Svenskutvecklat läkemedel inom sårläkning på väg

15 december 2017
Forskningsbolaget Ilya Pharma i Uppsala får 30 miljoner i utvecklingsstöd från EU för att utveckla en ny biologisk läkemedelskandidat inom sårvård.

Tillskottet från EU beräknas räcka till att slutföra djurförsök och påbörja kliniska tester för bolagets läkemedelskandidat, skriver SVT.

– Det här ger arbetsro och att vi kan vara fler hjärnor i projektet istället för att lägga tid på att söka finansiering, säger Evelina Vågesjö, en av bolagets grundare och forskare i bolaget.

Läkemedelskandidaten är baserad på upptäckter som gjordes på Biomedicinskt centrum i Uppsala 2012.

Principen är att förbättra sårläkning genom att använda mjölksyrabakterier som producerar protein och lockar till sig immunceller.

– Vi hade lärt oss att immunceller är väldigt involverade i den här processen och att vi kunde instruera dem att öka sårläkningen genom att vi tillsatte en speciell molekyl. Problemet var bara att molekylen bröts ner så snabbt i kroppen så vi behövde produktion av molekylen direkt i såret. För att få det så genmodifierade vi goda bakterier att leverera proteinet i såret, berättar Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna i bolaget, för SVT.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Svenskutvecklat läkemedel inom sårläkning på väg