Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Struktur viktigare än pengar vid läkemedelsgenomgångar

16 december 2019
Systemet med extra pengar till vårdcentraler för att göra läkemedelsgenomgångar har inte gett önskad effekt, enligt en ny studie.

I Västra Götalandsregionen har vårdcentralerna fått en särskild ekonomisk ersättning när de gör läkemedelsgenomgångar för äldre patienter. Men förbättringarna blev inte större hos de vårdcentraler som var flitigast med att registrera en kod för åtgärden.

Studien ingår i en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och omfattar patienter som var 75 år och äldre inom primärvården i Västra Götaland år 2009–2013.

Resultatet av läkemedelsgenomgångarna tycks snarare handla om vilka strukturer vårdcentralen har för detta, enligt forskaren.

– Förändringen över tid var densamma, däremot låg de vårdcentraler som kodade mer för läkemedelsgenomgångar bättre till redan innan, med exempelvis färre olämpliga läkemedel för äldre. Vår tolkning är att det troligen handlar om vårdcentraler med mer ändamålsenliga strukturer och arbetssätt som möjliggör en effektiv anpassning till rådande ersättningssystem, säger Helena Ödesjö, som gjort studien, till sahlgrenska.gu.se

Läs studien.

 

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera