Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Smärtfritt
dos-skifte

12 mars 2014
Tro det eller ej – ett byte av dosleverantör kan göras utan att läkemedel blir sena eller uteblir. Det står klart efter att Kriminalvårdens byte av leverantör genomförts i princip problemfritt.

Som Svensk Farmaci skrev i fjol vann Svensk Dos AB upphandlingen av dosläkemedel till Kriminalvården.

Bolaget övertog den 1 januari i år leveranserna av läkemedel till samtliga 81 anstalter och häkten i landet. Dosförpackade läkemedel levereras idag till ca 2 500 klienter.

Inför övertagandet byggde Svensk Dos tillsammans med bolaget Idrottsbudet upp ett nationellt distributionsnät. I samverkan med kunden anpassades också Svensk Dos it-system för att kunna ta emot elektroniska beställningar från Kriminalvården.

Idag summerar Svensk Dos AB de inledande erfarenheterna av leveranserna till häkten och fängelser i ett pressmeddelande.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har de landsting och regioner som bytt dosleverantör på senare tid upplevt problem med bland annat sena och/eller felaktiga leveranser.

Men trots en komplex omställning gick Kriminalvårdens byte av leverantör utan påtagliga störningar, enligt Svensk Dos.

I en formulering som möjligen andas viss självdistans konstaterar Svensk Dos att ”detta visar att byte av leverantör av dosläkemedel går att göra utan att leveranserna blir sena eller uteblir”.

– Efter två månaders framgångsrika leveranser till Kriminalvården är det bevisat att det går att byta dosleverantör på ett säkert sätt, säger Per Manell, apotekare och styrelseordförande i Svensk Dos, i pressmeddelandet.

Maria Hägerstrand, vårdutvecklare på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping, håller med om att bytet av leverantör gått enligt plan.

– På det stora hela har det gått bra. Vi har inte upplevt några större störningar som haft implikationer på patientsäkerheten, bara mindre problem i linje med vad man kan förvänta sig, säger hon till Svensk Farmaci.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera