Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Överenskommelse
om pris olaglig enligt TLV

14 januari 2013
Region Skånes omstridda prisöverenskommelse med ett läkemedels-
företag från i våras strider mot lagen, enligt TLV. Beskedet välkomnas av apoteksföreningen.

Svensk Farmaci bevakade i fjol turerna kring Region Skånes och Stockholms läns landstings direktöverenskommelser med läkemedelsföretag om priser för läkemedel som säljs via apotek, se artiklar länkade nedan.

Nu har TLV fattat beslut i frågan om Region Skånes överenskommelse med USB Pharma om TNF-hämmaren Cimzia.

Myndigheten anser att överenskommelsen strider mot lagen. ”I lagen står att TLV ska bestämma pris och subvention av läkemedel som ska säljas på apotek. I detta fall anser TLV att Region Skåne själva försökt sänka priset”, skriver TLV på sin hemsida.

Beslutet gör enligt TLV att landstingen tills vidare inte kan förhandla om prisnedsättningar för läkemedel som tillhandahålls på öppenvårdsapotek och omfattas av läkemedelsförmånerna.

I ett delbetänkande från den aktuella läkemedels- och apoteksutredningen från i höstas föreslås dock att denna typ av förhandlingar möjliggörs, efter att rättsläget analyserats och eventuella lagstiftningsförändringar genomförts.

Sveriges Apoteksförening välkomnar beskedet från TLV.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.