Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Sex domstolsärenden
efter paracetamolbeslut

12 juni 2015
Läkemedelsverket glömde att ta med Alvedon i beslutet om att stoppa paracetamoltabletter i allmän handel – och adresserade dessutom fel företag. Inte mindre än sex parallella domstolsärenden har inletts med koppling till paracetamolbeslutet.

Den 28 april beslutade Läkemedelsverket att receptfria paracetamoltabletter inte ska få säljas utanför apotek från och med den 1 november i år.

Men något beslut att upphäva tillståndet att sälja Alvedon i allmän handel fanns inte med i myndighetens beslut – däremot omfattades övriga paracetamolfabrikat.

GSK, som bland annat marknadsför Alvedon, var tvungna att upplysa Läkemedelsverket om fadäsen.

– Vi var tvungna att påtala detta i en överklagan. Nu har Läkemedelsverket gjort en rättelse och Alvedon omfattas av beslutet som det var tänkt, säger Simon Frankander, kommunikationschef på GSK.

Enligt GSK har Läkemedelsverket även adresserat fel företag i paracetamolärendet – GSK Pharma i stället för GSK Consumer Healthcare. Även detta har blivit föremål för överklagande från GSK:s sida och sedermera korrigerats av verket.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har GSK överklagat Läkemedelsverkets beslut av den 28 april. Detta ”huvudärende” ligger hos Förvaltningsrätten i Uppsala och har ännu inte avgjorts.

Utöver detta har GSK lämnat in två separata överklaganden av Läkemedelsverkets beslut att inte lämna ut (1) bakomliggande data som beslutet grundar sig på respektive (2) en bakomliggande registerstudie i sin helhet.

I det förstnämnda fallet gick Kammarrätten i stora drag på GSK:s linje, men trots detta valde Läkemedelsverket att inte lämna ut fullständigt bakgrundsmaterial efter en förnyad förfrågan från GSK. Detta beslut har GSK i sin tur överklagat.

Fram till den 1 augusti får, enligt LV:s beslut, GSK och andra innehavare av marknadsföringstillstånd förse försäljningsställen i allmän handel med paracetamoltabletter – men sedan är det stopp. Från den 1 november ska sedan försäljningen i butikerna upphöra enligt beslutet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Sex domstolsärenden
efter paracetamolbeslut

  1. Nils skriver:

    Är det inte Läkemedelsverket i ett nötskal….. Tänk att en sådant verk har så stor makt och så liten kompetens. Hade det varit privat så hade det varit nedlagt för många, många år sedan.


Annonsera och prenumerera