Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Satsa på EMA i
Stockholm-Uppsala”

7 november 2016
Det borde vara helt uteslutet att ens överväga något annat alternativ för EMA i Sverige än Stockholm-Uppsalaregionen, anser Lif:s vd Anders Blanck.

Anders Blanck skrev detta, med tydlig adress till regeringen, i en ledare på föreningens sajt Life-time i fredags.

Företrädare för bland annat Malmö-Lund och Göteborgsregionen har tidigare propagerat för att EMA bör förläggas i dessa regioner.

Men enligt Blanck är Stockholm-Uppsala ”den enda regionen i Sverige som har alla de nödvändiga ingredienser som behövs för att kunna vinna dragkampen mot de andra starka kandidaterna om att få hysa EMA”.

”En institution som så tydligt utgör spindeln i nätet för hela läkemedelsmarknaden behöver framför allt en storstads samlade kapacitet och attraktivitet. Inte minst är mycket goda flygförbindelser med samtliga medlemsländer nödvändigt”, skriver Anders Blanck.

LIF skickade häromdagen en skrivelse till statsminister Stefan Löfven, där man föreslår ett permanent kansli för Life Science-frågor i Statsrådsberedningen med bemanning från flera departement och lett av samordnaren Anders Lönnberg.

En första uppgift för kansliet vore att arbeta fram ett trovärdigt svenskt alternativ för att bli värd för EMA, enligt Blanck.

Förra veckan kom beskedet att regeringen förlänger förordnandet för sin Life Science-samordnare Anders Lönnberg till att gälla även under 2017.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

6 svar till ”Satsa på EMA i Stockholm-Uppsala”

 1. Johan skriver:

  Överdrivet kategoriskt av Anders Blanck. Här i Malmö/Lund har vi Kastrup med minst lika bra flygkommunikationer samt närheten till Köpenhamn. Varför alltid denna 08-fokusering…??? Bra om Sverige väljer ort så att detta inte blir regiobnalpolitik men inför detta val är Malmö/Lund är ett minst lika starkt kort!

  • Maria Wiberg skriver:

   Håller med om att det är en alltför stor fokusering på 08-området inom denna bransch. Malmö är ett bra läge eller varför inte Göteborg/Mölnlycke företagspark 15minuter från Landvetter flygplats!!

  • Ulrica skriver:

   Bättre kommunikation från och till Kastrup än Arlanda. Dessutom har vi Sturup som mer internationell motsvarighet till Bromma.

 2. Jac skriver:

  Eller kanske Östersund/Åre?

 3. Beatrice skriver:

  Malmö/Lund med Kastrup HAR mycket bättre kommunikationer till Europa än Arlanda. Fler flygbolag som flyger till Kastrup än till Arlanda som ligger för långt bort från Centrala Europa. Inte direktflyg från Arlanda till alla Europeiska huvudstäder. Väldigt ofta får man mellanlanda i CPH och ta sista flyget upp till Stockholm och är hemma efter midnatt när man kunde varit hemma vid 22 tiden. Det finns fler flygavgångar att välja på från Kastrup än från Arlanda.


Annonsera och prenumerera