Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Så ligger Sveriges läkemedelspriser i en jämförelse

19 februari 2018
Sverige har bland de lägsta priserna i Europa för läkemedel med konkurrens. För läkemedel utan konkurrens befinner sig de svenska läkemedelspriserna på en medelnivå.

Sedan fyra år tillbaka jämför Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, priserna på läkemedel i ett antal europeiska länder. Tjugo länder finns med i jämförelsen som baseras på nationella listpriser för apotekens inköpspris. Myndigheten har använt sig av försäljningsstatistik och priser från IMS Health för de första kvartalen de senaste fyra åren.

För läkemedel som saknar konkurrens ligger Sverige bland de nio med högst priser. Men relativt andra länder har priserna minskat i Sverige på det segmentet sedan 2014. Det senaste året har det knapp skett någon förändring alls för segmentet vad gäller jämförelsen med andra länder.

Priser för upphandlade läkemedel har inte tagits med i rapporten eftersom det endast är listpriserna för öppenvården som kan samlas på ett enkelt och standardiserat sätt, uppger TLV. Rabatter som vissa länder har och sidoöverenskommelser finns inte heller med i beräkningarna.

I segmentet läkemedel med konkurrens hör Sverige till de länder som har allra lägst priser. Den gruppen, som står för 19 procent av läkemedelsförsäljningen i jämförelsen, utgörs av samtliga läkemedel som ingår i periodens vara-systemet. De andra två länderna med lägst priser för läkemedel med konkurrens är Danmark och Nederländerna.

Här kan du läsa hela rapporten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera