Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Riksdagsbeslut får tummen upp

18 juni 2018
Riksdagen har röstat igenom två beslut med stor betydelse för läkemedelssektorn. Det ena gäller den nationella läkemedelslistan, det andra handlar om att även osubventionerade läkemedel ska få bytas ut. Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg välkomnar besluten.

Tanken på en nationell läkemedelslista har mer än tio år på nacken. Förra veckan röstade riksdagen ja till förslaget som ska göra verklighet av listan.

Den nya lagen börjar gälla i juni 2020 och från och med juni 2022 är det ett krav för aktörer inom vården att ha åtkomst till den nationella läkemedelslistan. Den ska då ha ersatt de två register som används idag, läkemedelsföreteckningen och receptregistret.

Med den nya listan ska förskrivare, farmaceuter på apotek och patienter ha samma tillgång till information om en patients förskrivna läkemedel. Listan ska även ha ett par integritetshöjande funktioner jämfört med dagens två läkemedelsregister. Det gäller bland annat sökbegräsningar, samtycke och spärrning.

Samtidigt som riksdagen röstade för en nationell läkemedelslista röstades också regeringens förslag om utbyte av läkemedel utanför förmånen igenom.

Förslaget fanns med som en del i Nya Apoteksmarknadsutredningens andra delbetänkande och innebär att apoteken även får byta ut osubventionerade läkemedel, U-läkemedel, till billigare alternativ. Idag får apoteken endast byta ut läkemedel inom förmånen.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg är positiv till båda besluten.

– Det är fantastiskt att den nationella läkemedelslistan äntligen ska bli verklighet. När förskrivare och apoteksfarmaceuter har samma underlag innebär det också en förbättring för patienten.

– Att det ska gå att även byta ut läkemedel utanför förmånen är vi mycket positiva till eftersom det förenklar för farmaceuter, läkare och patienter. I dag behöver vi ringa läkaren för att kunna byta ut två likvärdiga preparat och det är en onödig byråkrati som vi har arbetat för att avskaffa.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit flera artiklar om förslaget med U-läkemedel, se länkar nedan. Lagändringen som gäller dessa träder även den i kraft i juni 2020.

Skrivet av: Samuel Lagercrantz

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Svensk Farmaci har löpande fram till valet publicerat riksdagspartiernas svar på våra frågor om apoteken, läkemedelssektorn och yrkesutvecklingen. Vilket parti har svarat bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...