Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Regeringen utreder precisionsmedicin

8 maj 2020
Nya dyra skräddarsydda läkemedelsbehandlingar, särskilt inom cancerområdet, riskerar att tränga undan annan vård. Nu vill regeringen utreda hur det ska kunna undvikas.

Socialminister Lena Hallengren har givit Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppdraget att utreda konsekvenserna av utvecklingen mot en mer individanpassad vård, så kallad precisionsmedicin.

Inte minst inom cancerområdet har nya skräddarsydda, och ofta dyra, behandlingar godkänts under de senaste åren. Forskare har redan tidigare varnat för att utvecklingen, som i grunden är positiv, riskerar att tränga undan annan vård.

”Införandet av precisionsmedicin kan komma att förändra såväl kostnadsstrukturen för hälso- och sjukvården som hur patienter, speciellt inom cancerområdet behandlas. Regeringen anser det därför viktigt att utreda dessa frågor närmare”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska lämna förslag på hur till exempel staten, näringslivet samt universitet och högskolor kan stötta och samverka med regionerna i arbetet med införandet av precisionsmedicin så att det sker på ett ordnat, jämlikt och kostnadseffektivt sätt.

Myndigheten får 2,3 miljoner för att genomföra uppdraget under 2020. Uppdraget ska redovisas senast den 28 maj 2021.

Läs pressmeddelandet >>

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera