Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Rätt fokus på
nytt TLV-uppdrag”

28 april 2014
Apoteksbranschen välkomnar inriktningen på det nya regeringsuppdraget till TLV om läkemedel utanför förmånen.

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, har tagit del av TLV:s nya regeringsuppdrag som Svensk Farmaci skrev om tidigare idag.

Han välkomnar att regeringen nu låter TLV se över frågan om läkemedel utanför förmånen. Detta ska, som Svensk Farmaci också skrev tidigare, göras med utgångspunkt i att den fria prissättningen bibehålls för både apotek och producenter.

– Det är bra att regeringen förstått att den helt överskuggande frågan handlar om vilka läkemedel som är förmånsläkemedel och vilka som inte är det, säger han.

– Det innebär att TLV får möjlighet att koncentrera sig på orsakerna till fenomenet. Debatten om läkemedel utanför förmånen har under en tid haft ett väldigt märkligt fokus på symtomen istället för grundproblemet, säger Johan Wallér.

– Uppdraget är också en tydlig markering till myndigheterna att reda ut frågan om varför apotek inte får hjälpa sina kunder genom att byta mellan likvärdiga produkter, när receptläkemedlet inte är med i förmånssystemet. Min uppfattning är att en ändring av bytesförbudet skulle leda till prispress och en fungerande konkurrens, med stora fördelar för kunderna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...