Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Problemfyllt dos-skifte
gav intern debatt i Skåne

20 juni 2013
Politiker i Region Skåne kräver större insyn i upphandlingar som rör sjukvård, efter problemen kring bytet av dosleverantör.

Efter det problematiska skiftet till dosleverantören Svensk Dos, som Svensk Farmaci skrivit flera artiklar om, har en debatt startat inom regionen om formerna för sjukvårdens upphandlingar.

Regionstyrelsen beslutar varje år om vilka upphandlingar som ska skötas av politikerna i upphandlingsstrategiutskottet, skriver Sydsvenskan.
Andra, mer rutinbetonade upphandlingar, tas om hand av tjänstemän. Så var fallet med fjolårets upphandling av dostjänsten.

Socialdemokraterna är nu kritiska till att politikerna inte var involverade i beslutet om dos.

– Hade vi haft det på politisk nivå hade vi kunnat ställa frågor om hur vi tillgodoser den farmaceutiska kompetensen, även om vi inte hade kunnat kräva att det var apoteken som skulle lämna ut det, säger Anna-Lena Hogerud (S), ledamot i regionens upphandlingsstrategiutskott, till Sydsvenskan.

Liliana Lindström (M), ordförande i utskottet, tycker också att ett nytt arbetssätt borde övervägas.

– Efterklokheten säger att man skulle ha varit mer insatt. Kanske ska vi ta alla ärenden där patienter berörs, säger hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Problemfyllt dos-skifte
gav intern debatt i Skåne