Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Prissänkning bakom dosbeslut

24 november 2014
En aggressiv prissänkning ligger bakom att Apoteket AB åter ser ut att få leverera dosläkemedel i Västsverige. Leveranserna kommer att ske från Örebro, meddelar bolaget.

Som Svensk Farmaci skrev tidigare idag får Apoteket AB åter leverera dosdispenserade läkemedel i Västra Götaland och Halland från och med september nästa år.

Detta förutsatt att inga andra intressenter framgångsrikt överklagar beslutet.

Svensk Farmaci har tagit del av tilldelningsbeslutet, och där framgår vilka priser som de tre anbudsgivarna – Apoteket AB, Svensk Dos och Apotekstjänst – erbjöd.

Alla tre klarade de obligatoriska kraven för att utföra tjänsten.

Apoteket AB erbjöd, trots att man i nuläget saknar regionalt dosapotek i drift, det klart lägsta priset – 1,19 kronor per dispenserat dygn.

Lidingöbaserade Apotekstjänst AB erbjöd 2,25 kronor och Uppsalaföretaget Svensk Dos AB 3,28 kronor.

Som jämförelse kan nämnas att tjänsten erbjuds för 3,80 kronor per patient och dygn i andra landsting där Apoteket AB utför uppdraget.

Eva Fernvall är kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Hur kommer det sig att ni nu kan erbjuda ett så mycket lägre pris än tidigare?

– Vi har gjort stora omställningar utifrån att vi sett utvecklingen i dosupphandlingarna. Det gäller IT-system, logistikkedjan med mera. Vi tror också väldigt mycket på dosdispensering som en växande verksamhet i framtiden. Den omorganisation vi offentliggjorde förra veckan är också ett led i att bli mer konkurrenskraftiga i sådana här sammanhang, säger Eva Fernvall.

Varifrån ska ni leverera till VGR och Halland?

– Planen är att använda vårt befintliga dosapotek i Örebro där vi utökat kapaciteten. Vi har inga dosapotek kvar i Västra Götaland.

Den nya upphandlingen innebär att Västra Götaland och Halland valt att inte förlänga med den befintliga leverantören, Apotekstjänst AB.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

6 svar till Prissänkning bakom dosbeslut


Annonsera och prenumerera