Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Preliminära data: Modernas vaccin skyddar 94 procent

16 november 2020
Nu släpper det amerikanska företaget Moderna preliminära data som tyder på att deras vaccinkandidat ger en skyddseffekt på 94,5 procent.

Tidiga data släppta av det amerikanska företaget Moderna tyder på att även deras covid-19-vaccin är väldigt effektivt. Det var i förra veckan amerikanska Pfizer och tyska Biontech offentliggjorde tidiga interimsdata som pekade på att deras vaccinkandidat gav ett 90-procentigt skydd. Även det ryska Sputnik V-vaccinet rapporteras i förra veckan ha en effektivitet över 90 procent baserat på 20 insjuknade i en studie på 16 000 personer. Nu kommer alltså liknande siffror ifrån företaget Moderna.

Även här handlar det om en tidig analys där företaget tittat på de första 95 personerna att drabbas av covid-19-symtom i en studie som omfattar 30 000 personer där hälften fått vaccinkandidaten och hälften placebo. Analysen visar att 90 av de 95 var i placebogruppen och endast fem personer som fått vaccinkandidaten insjuknat. Enligt företaget innebär detta en skyddseffekt på 94,5 procent. Totalt elva personer drabbades av svår covid, men ingen av dem var i vaccingruppen.

– Effektiviteten är anmärkningsvärd, detta är en stor dag, sa Tal Zaks, medicinsk chef för Moderna till BBC News i en kommentar.

Som alltid med tidiga preliminära data kan siffrorna ändras när hela studien är sammanställd, men de höga siffrorna rörande effektiviteten av både Pfizers/Biontech, ryska Sputnik V och Modernas vaccinkandidater är lovande.

Det europeiska läkemedelsverket, EMA, gick tidigare idag ut med informationen att Modernas vaccinkandidat nu granskas i en löpande kontroll för att påskynda ett eventuellt godkännande.

Företaget säger att de kan ha upp till en miljard doser redo för leverans globalt under nästa år.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera