Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Pionjäravtal om
dos för båda parter

14 november 2014
SLL:s upphandling av slutenvårdsdos är ett pionjärprojekt för både landstinget och leverantören. Apoex tror mycket på segmentet och planerar investeringar i både personal och dosmaskiner.

Som vi skrev morse har företaget Apoex vunnit Stockholms läns landstings upphandling av dosdispenserade läkemedel till slutenvården. Leveranserna ska starta i september nästa år, förutsatt att beslutet inte överklagas.

Uppdraget, om det går i hamn, utgör inte bara Apoex första intrång på dosmarknaden, det är också en pionjärmanöver på landstingsnivå.

– Slutenvårdsdos har ju drivits av Apoteket AB tidigare i Stockholm, men det har varit något av en testverksamhet. För första gången har man nu upphandlat tjänsten och för första gången får en privat aktör förtroendet att utföra den, säger Jens Berlips, vd på Apoex, till Svensk Farmaci.

– Övriga landsting följer säkert det här med stort intresse. Dosdispenserade läkemedel är en mycket kostnadseffektiviserande åtgärd jämfört med dagens oftast manuella hantering av läkemedel i slutenvården.

Jens Berlips tror mycket på segmentet slutenvårdsdos inför framtiden, och nu planeras investeringar i såväl dosmaskiner som farmaceutisk personal.

– Man ska inte glömma att dos i öppenvården och slutenvården är två helt skilda processer, det uppdraget vi kommer att utföra, slutenvårdsdos, är en del av läkemedelsförsörjningen i SLL och därmed i praktiken en konkurrent till vårt befintliga uppdrag i SLL. Öppenvårdsdos är snarare en verksamhet som konkurrerar med retailapoteken, säger Jens Berlips.

Öppenvårdsdos levereras i dagsläget till SLL enligt avtal av Apoteket AB, via dosapoteket i Örebro.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.