Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Pionjäranläggning för
läkemedelsrening invigs

4 september 2017
Idag inviger miljöministern Sveriges största anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten. Med hjälp av ozon kommer 90 procent av läkemedelsresterna som når Nykvarnsverket i Linköping att renas bort.

Idag invigs det som beskrivs som Sveriges första fullskaliga anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten av miljöminister Karolina Skog.

Nykvarnsverket i Linköping är platsen.

– Det är väldigt uppmuntrande när lokala och regionala aktörer går före på detta sätt, säger Karolina Skog i ett pressmeddelande från Tekniska verken i Linköping.

Stora mängder läkemedelsrester hamnar i avloppsvattnet när de utsöndras från kroppen. Substanserna är ofta svårnedbrytbara för att kunna stå emot den sura miljön i magsäcken, vilket också gör det svårt att bryta ned dem i de befintliga processtegen på reningsverken. Men med det nya reningssteget på plats kommer majoriteten av substanserna att kunna renas bort ur avloppsvattnet.

Som vi skrev 2015 så har även Akademiska sjukhuset i Uppsala satsat på ozonrening av avloppsvatten i ett projekt.

En mindre anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten med hjälp av ozon finns även vid reningsverket i Knivsta.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.