Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Pfizer: ”Vårt vaccin har över 90 procents effektivitet”

9 november 2020
Den amerikanska läkemedelstillverkaren Pfizer går nu ut med uppgifter om hög skyddseffekt av sitt coronavirus. Men uppgifterna är ännu okontrollerade data från en intern interims-analys.

Amerikanska Pfizer och tyska Biontech går nu ut med uppgifter om att det coronavaccin som de båda bolagen utvecklar tillsammans har över 90 procents effektivitet.

– Idag är en stor dag för vetenskapen och för mänskligheten. Vi når denna kritiska milstolpe i vårt vaccinprogram när världen behöver det som mest med en rekordartad smittspridning, sjukhus som närmar sig bristningsgränsen och ekonomier som kämpar för att kunna öppna, säger Albert Bourla, ordförande och vd i Pfizer till Reuters.

Resultatet av Pfizers vaccinstudie finns dock inte publicerat i någon vetenskaplig tidskrift där data har kunnat granskas av andra forskare ännu. Enligt Pfizer har man kommit fram till uppgiften om vaccinets effektivitet vid en interims-analys av 94 deltagare i vaccinstudien som smittats av coronaviruset. Man har sedan undersökt hur många av dess som faktiskt fått vaccinet och inte. Men företaget vill inte berätta exakt hur fördelningen ser ut. För att bekräfta uppgifterna tänker företaget fortsätta studien till 164 deltagare har smittats av coronaviruset, något de beräknar kommer att inträffa tidigt i december med den smittspridningstakt som är i USA. Först när studien är färdig kommer data att publiceras, enligt företaget.

Läs hela texten från Reuters >>

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.