Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Tålamod tryter hos landsting

26 augusti 2011
Utrullningen av expertstödet EES i vården har gått i stå. Politiker i Örebro har tröttnat och vill testa ett enklare system efter amerikansk modell.

Socialdepartementet markerade i fjol en vilja att rulla ut det omtvistade varningssystemet EES, som omväxlande har beskrivits som ett expert- och expeditionsstöd, i sjukvården. Systemet finns i dagsläget på många apotek.

Efter en pilotstudie på några akutkliniker drog Apotekens Service AB i våras slutsatsen att systemet borde kunna tillämpas i delar av sjukvården. För detta krävs dock att tekniken vidareutvecklas, ett arbete som också pågår.

En slutsats från studien var att systemet släpper igenom mycket ”brus”, signaler som inte är kliniskt relevanta.  

I väntan på att något ska hända vill landstingspolitiker i Örebro testa ett betydligt enklare system. I en motion från Ewa Sundkvist, oppositionsråd (kd) i Örebro läns landsting, och hennes kollegor föreslås att landstinget testar ett sådant.

I motionen refereras till en studie från Boston. Där testades ett förenklat system där en varning poppar upp på förskrivarens skärm om något av 18 problematiska läkemedel är på väg att skrivas ut.

Några av de vanligaste olämpliga läkemedelskombinationerna fångas också upp av systemet.

Ewa Sundkvist tycker att landstinget bör få undersöka möjligheterna att införa ett liknande förenklat varningssystem när det gäller vissa läkemedel och kombinationer.

EES, tidigare kallat DUR, är ett i grunden amerikanskt system som Apoteket AB köpt in och vidareutvecklat. Det tillhandahålls nu av Apotekens Service och har införts på bland annat Apotek Hjärtat och Apoteket AB:s apotek, medan Kronans Droghandel hittills avvaktat. Cirka 450 apotek använder idag EES aktivt.

I våras genomförde Läkemedelsverket en jämförelse mellan EES och svenskfinska Sfinx, som redan används av delar av vården. Analysen utföll till Sfinx fördel på fyra tunga jämförelsekriterier.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.