Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ordstrid om dos i väst

13 december 2013
Apoteket AB:s Eva Fernvall bemöter kritiken om myndighetslikt agerande i samband med den kritiserade upphandlingen av dos i Västra Götaland och Halland.

Häromveckan beskrev Apoteket AB upphandlingen av dosförpackade läkemedel i Västra Götaland som havererad. Efter att tilläggsavtal tecknats och förskottsutbetalningar skett till leverantören vars anbud antogs, Apotekstjänst AB, vill Apoteket AB domstolspröva om regionen gjort en otillåten direktupphandling.

I ett brev till regionen beskrev Apoteket AB också en möjlighet att tillhandahålla sina tjänster i VGR patientsäkert inom 2-4 veckor. Men i en intervju med Svensk Farmaci i morse ifrågasatte Karin Lendenius, VGR:s läkemedelschef, Apotekets förmåga att ta över så fort.

Hon ansåg också att Apoteket AB i skriftväxling “agerat som en myndighet”.

Eva Fernvall, Apoteket AB:s kommunikationschef, kontrar.

– Vi har inte påstått att det är vi som ska ta över verksamheten, allt vi vill ha till stånd är en korrekt genomförd upphandling. Och vi har verkligen inte agerat som en myndighet, här är Karin Lendenius argumentation känslomässigt baserad. Det vore bättre om hon riktade in sig på den sakkritik som vi har riktat mot upphandlingsförfarandet, säger Eva Fernvall.

Hon tycker också att Karin Lendenius felaktigt lägger skulden på Apoteket AB när det gäller hur den problematiska upphandlingen utformades. Enligt Lendenius var Apoteket AB då sparsamma med att lämna ut information.

– Det har vi verkligen inte varit, vi har samarbetat i en utsträckning som är långt utöver vad man kan förvänta sig. Sedan finns det någonstans alltid gränser för vad som kan lämnas ut inför en konkurrensutsättning, säger Eva Fernvall.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera