Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ordkrig mellan Lif och SLL om priser

2 april 2012
Lifs vd och styrelseordförande reagerar starkt på påståenden om karteller från Stockholms läns läkemedelskommitté.

Häromdagen framförde bland andra Paul Hjemdahl och Björn Wettermark i Stockholms läns centrala läkemedelskommitté kritik mot prisbildningen för patenterade läkemedel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev de att ”det saknas en fungerande marknad med rimlig priskonkurrens för patentskyddade läkemedel”.

”I stället har vi kartellbildningar som etablerar prisnivåer för läkemedel som liknar varandra och myndigheten (TLV) saknar möjlighet att locka fram en sann konkurrens”, fortsatte skribenterna.

Se artikel länkad nedan.

På DN Debatt idag svarar Anders Blanck, vd på Lif, och Steinar Höeg, styrelseordförande, på kritiken.

De menar att påståendena om kartellbildning är helt grundlösa. Läkemedelspriser godkänns av en statlig myndighet, TLV, efter att en totalbedömning av vinster och kostnader gjorts.

”Kartellbildning är ett allvarligt brott mot svensk lag. Om landstinget skulle ansett sig ha indikationer på kartellbildning skulle detta ha anmälts till rättsvårdande myndigheter. I annat fall får man låta bli att komma med grova insinuationer i Sveriges största morgontidning”, skriver de.

Lif-företrädarna poängterar också att läkemedelskostnaderna som andel av sjukvårdsnotan minskat under flera år, och att nya läkemedel används i allt mindre utsträckning.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera