Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Omfattande beslag av olagliga läkemedel i gemensam aktion

23 mars 2020
Cirka 17 000 tabletter av olagliga läkemedel, främst narkotika och potenshöjande medel, beslagtogs av svenska myndigheter i en gemensam aktion. Internationellt ökar läkemedel och produkter mot det nya coronaviruset.

I en samordnad aktion har Interpol tillsammans med myndigheter i 90 olika länder runt om i världen slagit till mot olagliga läkemedel. Interpols preliminära sammanställning visar att den globala handeln nu omfattar läkemedel och produkter mot det nya coronaviruset covid-19. Bland annat hittade man 34 000 förfalskade eller undermåliga ansiktsmasker.

I Sverige är det Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen som har samverkat och i första hand slagit till mot olagliga läkemedel som har skickats till Sverige.

Här beslagtogs cirka 17 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika.

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Samtidigt konstaterar Läkemedelsverket att antalet försändelser var betydligt färre i år jämfört med tidigare år, något som troligtvis beror på den rådande situationen med covid-19 i Kina där många delar av samhället inte fungerat som vanligt, skriver myndigheten.

Myndigheterna kommer att genomföra laboratorieanalyser av beslagen samt överlämna ärenden till rättsväsendet där det bedöms vara befogat.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera