Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ofta dålig koll på
läkemedel utanför apotek

14 juni 2016
Försäljningen av läkemedel utanför apotek präglas av stora brister. Det konstaterar Läkemedelsverket i en ny rapport om handel med receptfria läkemedel.

Oanmäld handel med receptfria läkemedel är fortsatt den vanligaste inrapporterade bristen och en av de allvarligare, konstaterar Läkemedelsverket.

– Att läkemedel säljs i verksamheter där man saknar kännedom om eller kringgår regelverket är allvarligt. Vår samlade bedömning utifrån enkätsvar, bristrapporter, omvärldssignaler och myndighetens egen tillsyn är att många verksamhetsutövare fortfarande har en bit kvar för att leva upp till de krav som ställs, säger Katarina Fors, gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Rapporten refererar bland annat en enkätstudie till kommunerna från 2014, där brister bland annat konstaterades när det gäller skyltning om åldersgräns och säljförbud för nikotinläkemedel vid misstanke om langning.

Fel gällande förvaring och exponering av läkemedel, avsaknad av egenkontrollprogram och dålig koll på utgångsdatum på läkemedel förekom också.

En av slutsatserna i tillsynsrapporten är att tydligare och enklare vägledning skulle ge verksamhetsutövarna bättre förutsättningar att kunna följa reglerna.

Läkemedelsverket ser också ett behov av att utveckla utbildningar och vägledning till kommunerna, även om det idag formellt inte ingår i Läkemedelsverkets uppdrag.

Dessutom kommer utökad fälttillsyn i samverkan med kommunerna att prioriteras. Flera av problemen kommer att beröras i Åsa Kullgrens pågående statliga apoteksutredning, skriver verket.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera