Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vaccin mot astma på väg

23 mars 2011
Allergisk astma på grund av dammkvalster är vanligt. Australiensiska forskare arbetar med att ta fram ett vaccin som snabbt kan bota allergin.

– Vi siktar på ett ta fram ett vaccin som kan administreras i två-tre doser. Det innebär att en person som lider av dammkvalsterallergi kommer att kunna andas lätt efter den sista dosen, säger El Meeusen, forskare vid australiensiska Monash University i ett pressuttalande.

Enligt Statistiska Centralbyrån lider ungefär fem procent av alla svenska skolbarn av allergisk astma, en siffra som dessutom ökar.

Forskarna vid det australiensiska universitet har också gjort framsteg när det gäller vaccin mot jordnötsallergi, som kan vara särskilt allvarlig.

Vanlig så kallad hyposensitivisering, där exponeringen för ett allergiframkallande ämne ökas gradvis, tar ofta lång tid. Dessutom kan den behandlingen i värsta fall framkalla svåra allergiska symptom som så kallad anafylaktisk chock.

De australiensiska forskarna använder kunskaper från hur vanliga vacciner mot infektionssjukdomar fungerar när de utvecklar den nya typen av allergivaccin.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.