Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Nya regler svävar långt från sjukvårdens verklighet”

21 augusti 2012
Om en dryg vecka träder Socialstyrelsens skärpta föreskrifter om läkemedelsgenomgångar i kraft. Positivt, även om skrivningarna befinner sig långt från vårdens verklighet, enligt en ledande klinisk apotekare.

Den 1 september träder Socialstyrelsens skärpta föreskrifter om läkemedelsgenomgångar i kraft.

Den anger bland annat att alla svenska vårdgivare ska erbjuda patienter som är 75 år eller äldre, och som har minst fem läkemedel, en så kallad enkel läkemedelsgenomgång vid ett antal specificerade tillfällen.

Apotekaren Ulrika Gillespie har aktivt bidragit till att apotekare fått fotfäste i den svenska sjukvården, i synnerhet i Uppsala.

Hon ledde häromåret den uppmärksammade 80 plus-studien, där apotekarledda läkemedelsgenomgångar ledde till färre återbesök och akutinläggningar.

I morgon träffas chefsläkare, verksamhetschefer med flera på Akademiska för ett möte där syftet är att diskutera hur de nya reglerna ska hanteras.

– Det är positivt att det händer saker, men tyvärr befinner sig vår verklighet ganska långt från Socialstyrelsens skrivningar, säger Ulrika Gillespie.

– På många avdelningar fungerar det inte alls så här idag och en grundläggande fråga är varifrån tiden ska tas för att hinna med detta viktiga arbete.

– Det är också synd att Socialstyrelsen valde att inte anamma det intrimmade begreppet läkemedelsavstämning, som inarbetats i bland annat vårdavtal. Ett annat frågetecken gäller hur uppföljningen av de nya reglerna ska ske. Men visst är det positivt att de nya reglerna kommer till, de lär säkert driva utvecklingen i rätt riktning, säger Ulrika Gillespie.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera