Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny väg mot
antibiotika kan öppnas

19 oktober 2017
Lif:s initiativ kring nya incitament för att skynda på utvecklingen av antibiotika verkar kunna bära frukt. Regeringen gav idag Folkhälsomyndigheten i uppdrag att föreslå en incitamentsmodell.

Folkhälsomyndigheten ska ge förslag på åtgärder som ”grundar sig på en kartläggning och analys av nationellt och internationellt arbete”, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Fokus för uppdraget är incitamentsmodeller som kan underlätta utveckling av nya antibiotika.

”En eventuell åtgärd skulle exempelvis kunna innebära en svensk pilotverksamhet på nationell nivå i syfte att visa på möjliga tillvägagångssätt för den internationella nivån”, skriver regeringen.

Redovisningen ska omfatta en rekommendation om vilken eller vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast att gå vidare med.

Det var i mars i fjol som läkemedelsindustrins branschorgan Lif presenterade ett förslag på en ny hälsoekonomisk modell för utveckling av antibiotika vid ett rundabordsmöte med regeringskansliet och branschaktörer.

En premie som betalas till läkemedelsföretaget – oavsett om läkemedlet används eller inte – ingick i det förslaget.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.