Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny modell för genomgång
gav goda resultat i sydost

14 december 2012
En ny modell för läkemedelsgenomgångar är en av förklaringarna till att Blekinge förbättrat de äldres läkemedelsanvändning mest i Sverige 2012.

Som Svensk Farmaci skrev igår, se länk nedan, var Landstinget Blekinge bäst i Sverige på att minska användningen av olämpliga läkemedel, olämpliga läkemedelskombinationer och psykosläkemedel hos äldre 2012.

Åtminstone om man utgår från kriterierna i en överenskommelse mellan regeringen och SKL, där uppnådda mål ger landstingen åtskilliga miljoner kronor.

Blekinge överskred målet på en tioprocentig nedgång med råge med sin minskning på 15 procent.

Svensk Farmaci ringde upp Mats Josefsson, apotekare i Landstinget Blekinge, för en kommentar.

– En förklaring är det idoga arbetet ute bland personalen i kommunerna. En annan är ärligt talat vårt ganska risiga utgångsläge. Vi låg bland de sämsta landstingen vid starten och då blir det lättare att uppnå en stor minskning. Dessutom är vi ett litet landsting vilket gör det lättare att uppnå stora procentuella förändringar, säger han.

Mats Wennstig, projektledare inom området FoU Äldre på Blekinge kompetenscentrum, pekar på tre framgångsfaktorer.

– Dels har läkemedelskommittén arbetat intensivt med frågan. Sedan har vi har gjort en särskild satsning på icke-farmakologiska metoder som nog bidragit till en del utsättningar, säger han.

– En annan förklaring är att vi satsat på att skapa en mer strukturerad modell för läkemedelsgenomgångar i särskilt boende, Blekingemodellen. Genomgångarna föregås alltid av symtomskattning enligt Fas 20-metoden. Förutom läkare, sjuksköterska och undersköterska är även apotekare involverade i de knepigare fallen, berättar Mats Wennstig.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.