Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny metod att förutsäga biverkningar

29 mars 2011
Med hjälp av matematiska modeller och avancerad datorteknik hävdar forskare att de med mycket stor träffsäkerhet kan förutsäga biverkningar hos nya läkemedel.

Alla effektiva läkemedel har sidoeffekter, men att förutsäga dem är ofta väldigt svårt. Det skulle vara stora vinster om man kunde göra det tidigt i utvecklingen av ett läkemedel.

Med hjälp av så kallade neurala nätverk – ett datorprogram som försöker efterlikna den mänskliga hjärnan – hoppas forskare vid The University of Dentistry and Medicine i New Jersey kunna förutsäga upp till 99 procent av ett läkemedels biverkningar.

Det neurala nätverk de arbetar med är en matematisk modell i datorn, ett sätt att göra beräkningar, som matas med information om existerande läkemedel och deras biverkningar. Utifrån den informationen lär sig det neurala nätverket att göra bättre och bättre förutsägelser. Preliminära tester har visat att forskarlaget hittills har en träffsäkerhet på 95 procent.

Förutsägelserna skulle både kunna minska oron för biverkningar hos patienter och för läkemedelsindustrin skulle det vara värdefullt att känna till sidoeffekterna på förhand.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.