Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny kritik mot
Pfizers planer

6 maj 2014
Nu höjs allt fler kritiska röster mot Pfizers planer på att ta över Astra Zeneca. Både den svenske finansministern Anders Borg och förre Astra Zeneca vd:n sir David Barnes anser att grunden för affären är felaktig.

Den svenske finansminstern Anders Borg varnade i dag sin brittiske kollega George Osborne för att lita på Pfizers löften vid ett eventuellt övertagande av Astra Zeneca.

Det skedde i samband med dagens möte för rådet för ekonomiska och finansiella frågor inom EU.

– Vi är från svensk sida bekymrade över Pfizers bud på Astra Zeneca. Pfizer tog ju över Pharmacia för ett antal år sedan och då gjordes det relativt starka utfästelser om att man skulle satsa på forskning i Sverige. Vi kan se att utfästelserna hade en väldigt svag verkan. Jag redovisade de svenska erfarenheterna, sa Anders Borg på en presskonferens efter mötet, enligt Dagens Industri.

Anders Borg uttryckte och oro för skälen bakom den föreslagna fusionen, som mer handlar om skattefördelar än affärslogik och medicinska synergier.

– Fusioner blir ofta mer problematiska än man har räknat med. Och när denna fusion så tydligt motiveras av skatteskäl, ja då är det bekymrande, sa Anders Borg.

Den förre vd:n för Astra Zeneca, sir David Barnes, som var vd fram till år 2000 och vice ordförande till 2002, är också bekymrad över att en av de starkaste drivkrafterna bakom Pfizers bud är skatteteknisk och inte forskningsbaserad.

Han uttrycker sin oro över Pfizers planer på att ta över det svensk-brittiska bolaget i något starkare ordalag.

– Jag är rädd för att de kommer att agera som en bönsyrsa och suga livet ur sitt offer, säger han, enligt BBC business news.

Nu meddelar det brittiska parlamentet att de tänker kalla till sig de högsta cheferna i båda bolagen, sannolikt under nästa vecka, för en hearing där de ska få svara på frågor om det tänka samgåendet.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera