Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nu redovisar företagen ersättningar till vården

7 juni 2016
Lif har nu öppnat en webbportal där medlemsföretagen redovisar utbetalningar till hälso- och sjukvården. Databasen fylls på under juni, men Pfizer tillhör företagen som redan rapporterat.

Bakgrunden till databasen, som Svensk Farmaci skrivit om tidigare, är ett beslut 2013 från EFPIA om att öka transparensen kring företagens samarbete med sjukvården och dess personal.

Före juni månads utgång skall rapporteringen enligt Lif vara komplett med data avseende 2015, men många företag har redan rapporterat till portalen.

Ersättningarna avser framför allt deltagande i kliniska läkemedelsprövningar, men också sponsring och donationer samt andra ersättningar till enskilda medarbetare och vårdenheter inom sjukvården.

Redovisningarna nås via denna länk, klicka sedan på länken ”Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården” för att få fram en företagslistning.

Bland de som är först på banan att rapportera finns Pfizer.

Totalsumman för företagets överföringar av medel till hälso- och sjukvården under fjolåret uppgick till 21,8 miljoner kronor, enligt redovisningen.

Cirka 150 personer, företag och organisationer erhöll ersättning från bolaget enligt listan.

Under året kommer enligt planerna samtliga europeiska länder att införa ett motsvarande redovisningssystem som Lif nu har öppnat.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera