Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

NT-rådet öppnar för genterapi mot Skelleftesjukan

30 oktober 2019
NT-rådet rekommenderar flera nya behandlingsalternativ för personer med den så kallade Skellefteåsjukan, rapporterar Dagens medicin.

Skellefteåsjukan, eller familjär amyloidos polyneuropati, (FAP) är en svår ärftlig sjukdom som drabbar ett fåtal personer i Norrbotten och Västerbotten. Sjukdomen orsakar bland annat förlamning och är dödlig. Nya behandlingar finns men de är mycket kostsamma.

Nu har NT-rådet beslutat om en rekommendation till regionerna när det gäller läkemedelsbehandling för sjukdomen. Nationella avtal har också slutits mellan regionerna och läkemedelstillverkarna enligt Dagens medicin.

Rekommendationerna gäller bland annat de nya genterapierna Tegsedi (inotersen) och Onpattro (patisiran). Den förstnämnda är den som rekommenderas i första hand om patienten inte svarat på de bromsmediciner som finns, Vyndaqel (tafamidis) och diflunsial. NT-rådet ber regionerna att generellt avstå behandling med Onpattro, eftersom det inte bedöms som tillräckligt kostnadseffektivt.

Behandling under ett år med Tegsedi bedöms kosta cirka 3,1 miljoner kronor. NT-rådets ordförande Gerd Lärfars säger till Dagens medicin att cirka 10-20 patienter kommer att få den nya behandlingen närmaste året. Totalt är cirka 300-450 personer drabbade av sjukdomen i någon form.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera