Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nordiskt samarbete ska påskynda tillgång

27 mars 2018
TLV och de norska och finska läkemedelsverken satsar på gemensamma hälsoekonomiska utvärderingar i ett nytt samarbete, FINOSE. Målet är snabbare tillgång till nya effektiva läkemedel.

TLV har inlett ett fördjupat samarbete med läkemedelsverken i Norge, NoMA, och Finland, Fimea. De tre myndigheterna har tecknat en avsiktsförklaring som omfattar gemensamma hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel.

NoMA och Fimea har bredare uppdrag än svenska Läkemedelsverket. De bedriver även så kallad HTA-verksamhet inklusive hälsoekonomiska utvärderingar.

Idag samlar de tre myndigheterna ett 60-tal personer i Stockholm med syfte att att öppna för en dialog med läkemedelsbolag.

“Vi står inför stora utmaningar och vi möter dessa bäst genom att jobba tillsammans mellan myndigheter och med läkemedelsbolagen för att utveckla våra arbetssätt att snabbt säkerställa tillgång till innovativa läkemedel på ett ekonomiskt hållbart sätt”, säger de tre generaldirektörerna i ett gemensamt uttalande.

Gemensamma utvärderingar av flera länder görs redan inom det europeiska myndighetssamarbetet EUnetHTA. I det nya FINOSE-samarbetet ingår dock även utvärdering av hälsoekonomi, vilket är exkluderat i EUnetHTA-samarbetet.

Vid dagens möte deltar även EU-kommissionens biträdande generaldirektör Martin Seychell som berättar om planer på ett utökat framtida samarbete på detta område inom hela EU-området.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.